Fotobewerking voor beginners

Fotobewerking voor beginners
Camera_naar_album

Zo’n digitale camera maakt het wel heel gemakkelijk om veel foto’s te maken, maar dan komt de vraag: wat moet ik er nu verder mee?! Hoe bewaar ik ze, hoe kan ik ze terugvinden, en kan ik er ook nog wat leuks mee doen?!

Deze praktische cursus biedt de oplossing! Er zijn diverse (gratis) programma’s waarmee het gemakkelijk is om uw foto’s op eenvoudige manier te bewerken en te gebruiken voor diverse doeleinden.
In Fotobewerking voor beginners werken we met het programma IrfanView.
Als eerste leert u hoe u de benodigde programmaonderdelen voor deze cursus kunt downloaden en installeren. Met oefenfoto’s gaan we aan de slag met verschillende fotobewerkingen.

Weet u nog niet hoe u foto’s van uw digitale camera kunt overbrengen naar uw pc? Indien gewenst komt ook dat in deze cursus aan de orde. We leren u dan ook hoe u foto’s op een overzichtelijke manier kunt opslaan en – heel belangrijk – hoe u ze kunt terugvinden. Ook het verzenden van foto’s per e-mail of op een andere manier kan behandeld worden.

Let op: Tot voorjaar 2016 werd deze cursus gegeven met het programma Picasa van Google. Helaas kan dit programma niet meer gedownload worden. Vandaar dat wij met ingang van 2017 zijn overgestapt op het programma IrfanView.

Aantal lessen (onder voorbehoud):
5 x 1¾ uur, inclusief koffie-/theepauze

Kosten (onder voorbehoud):
€ 60,00, inclusief lesmateriaal

Inschrijven:
Bij voorkeur via deze website (Inschrijven). Daar vindt u ook aanvullende informatie over mogelijkheden voor inschrijven.

Wat leert u tijdens deze cursus:

 • Van internet downloaden en installeren van de benodigde programmaonderdelen.
 • Werken met een overzichtelijke mappenstructuur voor het opslaan van fotobestanden op de computer.
 • Bij voldoende vraag: overbrengen van foto’s van de digitale camera naar de mappen.
 • Kennis opdoen over begrippen als “pixels”, “resolutie”, “grootte en afmeting” van een bestand of afbeelding.
 • Bekijken en toepassen van de basisinstrumenten van de programma’s (bijvoorbeeld uitsneden maken, rode ogen corrigeren, belichting verbeteren, retoucheren, tekst toevoegen).
 • Verzenden van (zo nodig verkleinde) foto’s.

Wat verwachten wij van u:
Ervaring met het gebruik van de computer met een Windows besturingssysteem, o.a.:

 • Maken van mappen en deze een naam geven.
 • Selecteren met toetsencombinaties of met de muis.
 • Kopiëren, verplaatsen (knippen) en plakken van bestanden.
 • Opslaan van bestanden in mappen op de pc.
 • Surfen (zoeken) op internet.

Extra:

 • Indien er voldoende vraag naar is, brengt u bij de tweede les uw eigen digitale camera mee, met het bijbehorende USB-kabeltje voor verbinding met de computer, en indien mogelijk ook de handleiding van de camera. U leert dan hoe u via de Verkenner foto’s overbrengt van uw camera naar de pc.

Wij geven deze cursus op computers met Windows 10. Aangezien we uitsluitend in specifieke programma’s werken, maakt het niet uit als u thuis werkt op een computer met een ander Windows besturingssysteem. Wel is de hierboven genoemde ervaring essentieel om te kunnen deelnemen aan deze cursus.

Voor algemene informatie over cursuslocatie e.d.: zie Informatie.